Bitki yaprakları çiçeklenme öncesi, eterli yağlar oluştuktan sonra Mayıs-haziran aylarında toplanır.
Doğal adaçayı ne zaman toplanır?
Doğal Adaçayı Ne Zaman Toplanır? Çiçeklerin ardından, yaz ayının ortalarında yaprak adaçayı hasadı başlar. Temmuz ağustos aylarında dağlarda doğal adaçayı hasadı yapılır.
Adaçayı hasadı ne zaman yapılır?
Hasat ve Kurutma: Adaçayı; tür ve çeşitlere, iklim ve toprak koşullarına, rakım ve yöneye göre değişmekle birlikte genel olarak Temmuz ayı içerisinde çiçeklenme başlangıcı ile tam çiçeklenme dönemi arasında hasat edilir. Bitkinin hasadı toprak seviyesinin 10 cm üzerinden testereli ot bıçağı ile yapılır.
Adaçayı hangi ayda çıkar?
En iyi çoğaltım zamanı Temmuz ayından yaz sonuna kadar olan dönemdir. Bitki çiçek açmamalıdır. Açmışsa, çiçekleri ve filizleri koparmanız gerekir.
Ada çayı nasıl kurutulur?
Gelişmekte olan ülkelerde, çiftçiler ilk yaprakların oluştuğu yerden makasla keserek adaçayı hasadı yaparlar. Adaçayı, traktörlere bağlı makinelerle mekanik olarak da hasat edilebilir. Bu makineler bitkinin tekrardan yetişmesini teşvik etmek için sapları önceden belirlenmiş uzunluklarda keserler.
Adaçayı nerede toplanır?
Doğada kendiliğinden yetişebilen adaçayı, ülkemizde özellikle İzmir ve çevresinde, Akdeniz ve Ege bölgelerinde bolca bulunuyor, ancak ünü ve faydaları sayesinde zaten artık her aktarda, her markette bulmak da pek mümkün oluyor.
Ada çayı ne zaman içilmeli?
Adaçayı ne zaman içilir? Adaçayı gün içerisinde ara öğünlerde veya kahvaltılarda tüketilebilir. Öğünlerden sonra tüketimi hazma yardımcı olur. Uyku problemi olan kişilerde akşam yemeğinden sonra tüketimi uykuya geçmeyi kolaylaştırabilir.
Adaçayı yetiştiriciliği nasıl yapılır?
Adaçayı çoğunlukla fide satın alıp ve fideleri açık alanlara dikerek veya kapalı alanda tohum ekerek ve devamında fideleri açık alana dikerek çoğaltılır. Adaçayını tohumdan yetiştirmek biraz zaman alabilir, çünkü bitkinin olgunlaşması ve hasat için uygun yaprak yetiştirmesi için 1,5 yıl beklememiz gerekecektir.